Ansvar for rydning:
Veje: De er offentlige. Det påhviler kommunen.
P-pladsareal: De er privat fælles sti/vej. Det påhviler Grundejerforeningen. (de ligger ikke tæt nok på matrikler til at grundejerne kan pålægges en rydningspligt.
Stier/fortov i bebyggelsen: De er privat fælles sti/vej. Det påhviler Grundejerforeningen – forudsat det ikke er ud for en matrikel, idet rundt om matriklerne er det husejerne/grundejerne, der har pligten.
Sti/fortov mellem bebyggelsen og blomsterkvarteret: De er offentlige. Det påhviler kommunen.
Allerød Kommune
Allerød Kommunes vinterberedskab fungerer i døgndrift i perioden 15. november – 31. marts. Udenfor denne periode bliver der ikke saltet og ryddet sne på de veje og pladser kommunen har ansvar for.
Rydningspligt generelt
Snerydningspligt er overordnet reguleret i Vejloven.
Ud til private fællesvej har grundejeren ansvaret for vintervedligeholdelsen ud til midten af vejen.
Af vejlovens § 64 fremgår det, at ”grundejere, hvis ejendom grænser op til en offentlig vej eller sti, skal snerydde, glatførebekæmpe og renholde fortov og sti ud for ejendommen i overensstemmelse med bestemmelserne i §§ 66-68. Færdselsarealer, der primært er bestemt for gående færdsel, sidestilles med fortov og sti.”
Ifølge § 66 omfatter grundejerens snerydningspligt at rydde fortov eller sti for sne snarest muligt efter snefald. Grundejere har endvidere pligt til at sørge for, at pladsen omkring brandhaner, brand- og politialarmskabe og installationer til trafikregulering til enhver tid holdes ryddet for sne.
Pligten omfatter de første 10 meter fra ejendommens skel – ved gågader og lege- og opholdsarealer dog kun de første 2,5 meter fra huslinjen. Er der indenfor de første 10 meter et færdselsareal beregnet til andre kørende end de, der har ærinde til ejendommen, har grundejeren kun pligt til at rydde og renholde mellem ejendommen og dette areal. Kort sagt: det er ”2,5 meter fra skel”-reglen, der er gældende i Rønneholtparken.
Det bemærkes, at Grundejerforeningen, jf. udleveret ”rettigheder og pligter”-folder ved indflytning, som en service vil klare rydningsopgaven inden for normal arbejdstid (dvs. kl. 7.00-15.30) og i det omfang, man har kapacitet til det.
Det er korrekt, at der er i vedtægterne for grundejerforeningen i § 2, stk. 1 står (i uddrag) ”…tilkørselsveje, parkeringsanlæg, vej-, sti- og torveanlæg, fællesarealer mv…… snerydning på de nævnte arealer..”
Uagtet vedtægterne, friholder det ikke grundejerne for pligten iht. vejloven.
Som tegningen illustrerer, vil et ende rækkehus derfor have yderligere ansvar for snerydning og saltning af fortov/stier rundt om deres hus.
Hvornår? Der skal træffes foranstaltninger mod glat føre snarest muligt efter førets indtræden, jf. § 67.
Typisk forventes det, at der er ryddet mellem kl. 7 og kl. 22.
Opsummering:
Enhver husejer/grundejer har pligt til at snerydde og salte 2,5 m ud for egen matrikel.
Hvis man bor i ende rækkehus, gælder dette hele vejen rundt om matriklen.
Grundejerforeningen har pligt til at snerydde og salte veje og p-arealer
Grundejerforeningen kan (når der er kapacitet til det) indenfor normal arbejdstid bistå med rydning af fællestier/fortove, som ellers hører under grundejernes pligt.
Revideres løbende (opdateret februar 2025 )